divendres, 30 d’octubre del 2009

Recuperar el passat

Tots els ampostins i ampostines recordarem la festa del centenari de la ciutat que es va viure fa uns mesos. Es van celebrar dos actes destacats: la Festa del Mercat a la Plaça i la inauguració del Pont. La veritat és que la Festa del Mercat va tenir molt èxit, tot i ser la primera, i molts ciutadans que estaven expectants, de seguida es van il·lusionar en poder implicar-se més en la següent edició.

Doncs bé, ara tenen l'oportunitat de fer-ho. S'han posat en marxa uns tallers per a la festa gratuïts que promouen la cultura popular. Aquests tallers permetran que la propera festa del mercat encara sigui més lluïda. Alguns ja han començat, com el de pauma i el de balls de principis del segle XX, però encara en queden un parell per poder-s'hi inscriure: el de jocs tradicionals i el de cuina tradicional. Estan oberts a tot el públic, però especialment, el primer s'adreça a estudiants de magisteri, monitors de lleure i professors. I el segon, a restauradors i cuiners.

Sembla que Amposta, amb una festa com aquesta i totes les activitats paral·leles que se'n deriven, busca recuperar el seu passat i donar-lo a conèixer a les generacions més joves, així com fer-les partíceps i protagonistes d'aquest passat. A més, potser estem davant d'un nou model festiu, el del retorn a èpoques passades, que s'ha explotat en moltes ciutats i que fins ara no havia arribat a la capital del Montsià. Com ho veieu? Creieu que la festa del Mercat, si manté la continuïtat, a la llarga pot arribar a convertir-se amb un referent, com ho és la del Renaixement de Tortosa?

Fotografía: 1a festa del mercat a la plaça. Dimas Balaguer, publicada a El Punt (24/05/09)

2 comentaris:

Neus Pons ha dit...

Jo crec que amb bones ganes i suport econòmic pot ser una gran festa. A més, és diferent a la majoria de festes que recorden el passat, que solen ser medievals.
Els tallers estan molt bé, però jo crec que es podria implicar molt més a les escoles i instituts, per exemple, com menys gent contractem de fora, més genuí i autèntic serà.
Esperem que vagi bé, que a Amposta li fan falta actes culturals en cara i ulls!!

Alba ha dit...

És cert, Neus, seria molt positiu per Amposta que una festa com aquesta, cultural i que rememora tradicions molt importants de la ciutat, tingués èxit i es convertís en un referent. La proposta dels tallers és bona, a partir del que dius se m'acudeix que seria interessant portar-los a les escoles, així els més petits ho coneixerien. Esperem que amb el temps la festa creixi! Gràcies per participar al bloc!