dilluns, 12 d’octubre del 2009

Terra de (massa) bous

Que Amposta és terra de bous ho deixa molt clar l’escultura de benvinguda i homenatge a aquesta tradició a la rotonda de l’avinguda Aragonesa. Aquests darrers dies, l’actualitat política de la ciutat i de les Terres de l’Ebre en general, també ens recorden aquest tret característic del territori. Amposta, Deltebre i l’Aldea han demanat, en els respectius ajuntaments, que es reconegui aquesta festa, per tal que s'incorpori al catàleg del Patimoni Festiu de Catalunya.

Aquesta és, sens dubte, una bona iniciativa. Les festes de bous a Amposta es remunten a finals del segle XIX i principis del XX, quan ja es té constància de l’existència de la festa del bou capllaçat la vigília de la Mare de Déu d’agost. Per tant, la petició és del tot lícita. Si a això hi sumem que el consistori ampostí ha demanat que es regule la festa, convertint el manual de bones pràctiques taurines en un decret llei de correbous, la notícia no pot ser més positiva.

Però Amposta no només ha de ser terra de bous. En els últims anys, les festes majors es veuen eclipsades per la passió taurina. És cert que les festes serveixen per mantenir vives les tradicions, i ningú les entendria sense bous, però en unes festes populars s’han de complaure tots els públics. Des del respecte per la tradició i els seus aficionats, molts ampostins i ampostines han reclamat, els darrers anys, més actes i activitats alternatives, però any rere any, el programa de festes decep a tots aquells que no participen dels actes taurins. Aquesta reivindicació ja ha arribat a les xarxes socials, però faltarà veure si de cara a l’any vinent, trobem algun indici de canvi en el programa.

Fotografía: escultura situada a la rotonda de l'avinguda Aragonesa. Manel Zaera.

2 comentaris:

Àngela M. ha dit...

Totalment d'acord Alba.
Les festes no serien festes sense bous però crec que en els últims anys les festes d'Amposta s'han convertit en festes de bous.
Esperem que per al proper any tinguin en compte a tots aquells ampostins i ampostines (que no són pocs...) que demanen alguna activitat alternativa.

Alba ha dit...

Àngela, com dius cada vegada hi ha més ampostins i ampostines que ho reclamen, així que esperem que ens facin cas. Merci per seguir el bloc!