dimecres, 16 de desembre del 2009

Amposta capital?


Les rivalitats territorials són gairebé inevitables, sobretot entre ciutats properes que lluiten per ser una més important que l’altra, o sinó almenys, que se’ls tingui a les dues amb la mateixa consideració. Aquests darrers dies, l’actualitat del Camp de Tarragona
s’ha tornat a centrar en la picabaralla entre Reus i Tarragona. Però això, a Amposta, no ens interessa gaire, que ja en tenim prou amb la nostra, de picabaralla.

I sembla que la cosa no és cap broma. Ja ho va anunciar l’alcalde en un dels actes de la fira que tant harmoniosament vam celebrar la setmana passada: a Amposta no li agrada que l’única capital de la futura vegueria de les Terres de l’Ebre sigui Tortosa. I no s’hi conformarà. A partir d’aquí, ha començat la revolució, apropant-se gairebé a el que l’alcalde de Tarragona, Fèlix Ballesteros, va qualificar com “guerres civils territorials complicades”; referint-se a la seua disputa personal. Però no ens desviem del tema.

El debat ha arribat, com no podia ser d’altra manera, a la xarxa social de moda, Facebook. Resulta que servidora, com a bona ampostina, rep dues sol·licituds de grups: “Amposta capital de les Terres de l’Ebre” i “A favor de la vegueria i contra l'enfrontament Amposta i Tortosa”. En aquest moment, beneeixo la decisió que vaig prendre temps enrere de no fer-me de cap grup excepte que no el trobés extremadament curiós o interessant.

El cas és que ha tingut més èxit el grup que proclama la capitalitat d’Amposta, i no tant el que porta per bandera la unitat del territori. Ara bé, jo em pregunto: què volen els membres d’un i altre grup? Creuen, amb el cap i no amb el cor, que Amposta té, o no té, prous mèrits per ser capital? Prefereixen la co-capitalitat amb l’eterna rival, Tortosa? O lluitaran fins al final per defensar la bona causa de la capitalitat ampostina?

Sembla que ara, la capitalitat de les vegueries s’haurà de decidir per majoria en el consell que es crearà en cadascuna d’aquestes unitats territorials. És aquesta l’oportunitat que ha d’aprofitar la capital (si, aquí si que ho és) del Montsià?

Ah, m’oblidava d’apuntar que el grup Amposta capital està creat per membres de CiU, i el grup contrari a la disputa, per membres del PSC. Si aquesta disputa posa en perill la futura creació de la vegueria, que si tot va bé serà la primera de tot Catalunya, de qui serà la culpa? De moment, el delegat del govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, ja ha demanat que s'ajorni el debat de les vegueries, mentre que el delegat del Govern a l'Ebre, Lluís Salvadó, reclama sensatesa.

Massa interrogants per un tema tant transcendental
. Què en penseu, de tot plegat?

1 comentari:

Neus Pons ha dit...

Sembla mentida que en els temps que vivim no haguem evolucionat una miqueta. Sincerament, penso que Amposta no compleix cap requisit per ser conciderada capital de les Terres de l'Ebre. Quins serveis (de tot tipus) pot oferir? I la veritat és que Tortosa tampoc se'n passa massa... Ningú s'ha plantejat de deixar de centralitzar les coses? Deixem-nos de capitals i mirem pel bé de TOTES les nostres terres, que al cap i a la fi, les capitals se fan soles. A Amposta li poden donar el títol que vulguen, que si a la gent li interessa més una altra ciutat, ja podem ser metròpoli mundial...
Al final actuarem igual que la Catalunya centralitzada que tant critiquem els ebrencs?? en fi...