dimecres, 3 de febrer del 2010

Mai plou a gust de tothom


Ja tenim vegueries, però com bé diu la dita, mai plou a gust de tothom. Per alguns, com el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, ahir va ser un dia històric, però per a d'altres, com l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, la llei finalment aprovada ha estat decebedora.

Després de tantes polèmiques i d'un llarg estira-i-arronsa per part de tots aquells que tenien alguna cosa a dir en aquest procés, ahir va quedar ben clar que no hi haurà capitals, sinó "seus institucionals". I tots contents. A Tarragona, satisfets per ser la "seu" de la vegueria del Camp de Tarragona (de moment, manté aquest nom a pesar de la reivindicació del consistori tarragoní d'eliminar "Camp de"), i a Reus, també contents perquè ja no es reconeixen capitals.

Però i a l'Ebre? Després de ser els que més hem demanat aquesta nova organització territorial, per activa i per passiva, no hi estem gaire d'acord, i per diversos motius. Ferran Bel, alcalde de Tortosa, ja va assenyalar ahir la necessitat de corregir aspectes com el finançament o les competències. Ferré, com ja hem apuntat, lamenta que s'hagi ignorat el reclam ampostí de la cocapitalitat, i també va recordar la manca de consens: "Hi ha alcaldes de la Ribera d'Ebre que han qüestionat la seua pertinença a aquesta vegueria", va afirmar ahir.

Personalment, crec que potser les coses s'haguessin pogut fer millor, però adoptar una postura de rebuig sistemàticament tampoc crec que sigui massa positiu. Si volem diàleg i consens, potser que prediquem amb l'exemple.

Fotografia: via elpunt.cat
. El delegat del govern brinda per la nova llei.